Kent Üniversitesi
Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, Paralimpik Oyunlarında Sağlık Ekibi Şefi olarak yer alacak

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, Paralimpik Oyunlarında Sağlık Ekibi Şefi olarak yer alacak

Tarih : 16.08.2021

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü akademisyenlerimizden Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, 24 Ağustos- 5 Eylül 2021 tarihleri arasında Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında ulusal kafilemizin Sağlık Ekibi Şefi olarak yer alacak.

1960 yılında Roma’da başlayan ve her dört yılda bir Olimpiyat Oyunlarının hemen ardından aynı şehirde, aynı tesislerde bedensel engelli sporcularla gerçekleştirilen Paralimpik Oyunlar  Covid- 19 pandemisi nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak yapılıyor.

Ülkemizin ilk  kez 1992 yılında Barselona’da  tek bir sporcu ile temsil edildiği Paralimpik Oyunlara  bu kez branşlarında iddialı 87 sporcu ile katılıyoruz. 43 erkek, 44 kadın sporcudan oluşan kafilemizde 13 değişik branştan sporcularımız var. Bu branşlar: Okçuluk, Atletizm, Atıcılık, Yüzme, Masa Tenisi, Tekvando, TS Tenis, TS Basketbol, TS Eskrim, Halter, Judo, Badminton ve Golbol (görme engelliler) sporlarından oluşuyor.

Daha önce yalnızca bedensel engelli  sporcuların katıldığı oyunlara, bu yıl zihinsel engelli sporcular (özel sporcular ) da eklendi.

Türkiye’de engellilerin sportif faaliyetlerini düzenlemek üzere dört spor federasyonu var ve bu federasyonlar bir taraftan Spor Bakanlığı, diğer taraftan da Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ile koordineli olarak çalışarak ulusal ve uluslararası etkinliklere katılım gerçekleştiriyor.  Prof. Kalyon   TMPK’nın Sağlık ve Sınıflandırma Kurulunun başkanı olarak bu faaliyetlerin düzenlenmesine katkı sağlıyor.

Paralimpik spor etkinliklerine katılan sporcular arasında eşitliği sağlamak adına engellilik düzeyine göre fonksiyonel sınıflandırma yapılıyor ve sporcular gruplar halinde yarışıp dereceleri belirleniyor.

Pandemi nedeniyle çok sıkı önlemlerin alındığı Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar sırasında yabancı izleyici alınmayacak, tüm sporculara  ve  idarecilere her gün tanı testi yapılacak , özel olarak hazırlanmış mobil telefon uygulamaları ile  katılımcıların sağlık durumları yakından izlenecek.

Bugüne dek Paralimpik Oyunlarda toplam 23 madalya kazanan ülkemiz sporcularının Tokyo 2020’de madalya sayısını artıracağına inanıyor ve başarılar diliyoruz. 

FOTOĞRAF & VİDEO