Kent Üniversitesi

‘Suriyeli Mültecilerin Türkiye’deki

Tarih : 28.12.2018

 

İstanbul Kent Üniversitesi, ‘Suriyeli Mültecilerin Türkiye’deki Mücadelesi, Birlikte Yaşamak İçin Yapılabilecekler: Hayata Destek Derneği’  başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.

Etkinliği düzenleyen Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Çağlı Kaynak, “Türkiye’de yaklaşık 4 milyon mülteci var. Bunların büyük bir kısmı 0-14 yaş aralığında gençlerin oluşturduğu bir grup.  Biraz empati yeteneğini geliştirebilmesi açısından bugün Suriyelilerle en çok ve en yakın temas kuran örgütlerden biri olan Hayata Destek Derneği’ni ağırlıyoruz” diye konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Avukat Mahmut Can İsal, doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi vererek “Suriyelilere vatandaşlık veriliyor algısının gerçek olmadığını söylemek lazım. Türkiye’deki Suriyeliler ise geçici koruma altında oldukları için hukuken ikamet izni ile yaşıyor sayılmıyorlar ve vatandaşlık hakları bulunmuyor” dedi.

Etkinliğin bir diğer konuşmacısı İletişim Uzmanı Fatih Kıyman ise şöyle konuştu:

“Siyaset bilimi öğrencilerine konuşuyor olmanın bilinciyle, onları bilgilendirmek ve aslında bu konuyu merak etmeye teşvik etmek istiyoruz. Türkiye şu an dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda ve bunların büyük bir çoğunluğu Suriyeli mültecilerden oluşuyor. Fakat göç sadece bizim başımıza gelen bir olay değil. Dünyaya baktığımızda, 60 milyonu aşkın evini terk etmek zorunda kalmış insan var. Bunların bir kısmı mülteci bir kısmı ise sığınmacı statüsünde. İşin en çarpıcı boyutu ise, zorunlu olarak yer değiştirme durumu dünyada ortalama 26 yıl sürüyor. Yani doğal afetlerden veya insan yapımı afetlerden ötürü evini zorla terk eden biri 26 sene evine dönemiyor. Dolayısıyla göç, evrensel bir konu. Ve bu konuda doğru bilgiye sahip olmak da çok önemli."